Evet, Hodecur Hemsin'in bir parcasi olmamakla birlikte Hemsin'e kulturel bakimdan en yakin yerdir. Ama Ermeniler'in sonradan geldigi bilginiz yanlis cunku orasi 1915'e kadar tamamen Ermeni. Yani bugun orada yasayan Hemsinliler oraya 1915'ten sonra yerlestiler. Zaten Hemsinlilerin kendileri de bunu kabul ediyorlar. Eger arzu ederseniz size Hemsinlilerin yazdigi Turkce makalelerden alintilar yapabilirim.
Yer ismi de Ermenice'den geliyor: Khodor (aykiri) + cur (su). Hemsinliler khod (ot) ve cur kelimelerini bildiklerinden kelimeye "otsu" diye yanlis anlam vermekteler. "Otsu" tabii ki hicbir dilde pek anlami olmayan bir aciklama. Yukarida bahsettigim bu "aykiri"lik bir yerden bakildiginda (tam yerini, derenin hangi kolu oldugunu, hangi mahalleye yakinligini simdi size veremeyecegim) suyun ters aktigi izlenimindendir, yani optik bir illuzyondan ileri geliyor.
Bugun Hodecur denilen vadi, simdiki Camlihemsin ilcesinin guney sinirinda, Coruh vadisinde olup 7-8 koyden ibaret idi. Bu koylerin de kendi icerlerinde baska mahalleleri vardi. Takriben 5-6 bin nufuslu idiler. Hemsin'de oldugu gibi onlarin da erkeklerinin bir kismi Rusya'da firincilik ve pastanecilik yapiyorlardi. Hemsinliler 1700lerde Gregoryen mezhebinden Muslumanliga gecmeye basladiklarinda, bu vadi de Gregoryenlikten Katolik mezhebine geciyor ve korunma istemek icin Avrupa'ya basvuruyorlar. Yakindaki bazi vadiler mesela Mokhurgut, Khevak (Hevek) vs. de kismen Gregoryenlikten Katoliklige geciyorlar, ama cogunlukla Musluman oluyorlar. Coruh vadisinin diger kisimlari da, Ispir, Hunut vs. de ayni tarihlerde cogunlukla Islama geciyorlar.
Diger bilgileriniz ise benim bildiklerimle uyusuyor. Aileniz gibi Hemsin'de bazi aileler gecmislerini 1700lere kadar goturebiliyorlar. Yine dediginiz gibi Hristiyan kalanlarla Musluman olanlarin akrabalik iliskileri hele yakin akrabalar oldukce zayifliyor. 3-5 nesil sonra artik "hoparorti"ler (amcaogullari), "horkurorti" (halaogullari) vs. hatirlanmiyor. Kiz alisverisi tamamen durmamakla birlikte de cok azaliyor (ama bende 1915'lere kadar cok az da olsa devam ettigi bilgileri mevcut). Ermeni papazi gelmesi ve halkin Islama donmemesi icin cagrida bulunmasi bilginize de inaniyorum. Buna ragmen 1700'lerin ortalarindan 1800'lerin ortalarina kadar Islama gecmeler devam ediyor. Bundan sonra Hristiyan kalanlar zaten cok azaliyorlar.
Sizin ailenizin gecmisini bilmeme imkan yok. Hakikaten de Turkmen asilli olup Hemsin'e yelesmis ve nesiller boyu disardan Turkmen asilli kizlar getirmis ve onlarla evlenmis olabilirsiniz. Bu ne kadar gercek olabilir, benim icin onemli degil. Ben burada cogunluk hakkinda konusuyorum. Siz kabul etmek istemeyebilirsiniz ama bugun Abhazya ve Rusya'da Hemsinle ayni sulale ismi olan insanlar yasamakta. Yani bu birisinin cikardigi bir soylenti degil. Soy isimleri herkesin bildigi bir sey, saklanabilecek veya yalan konusulabilecek bir sey degil.