by Lidulit » 21 Aug 2008, 01:29
@Hagop
Ben kendim bir liste yapmistim bundan 3 sene önce orda saydigim kelimeler tam 364 kelime idi . Arazi , köy , yayla , dag isimleri haric idi .
Ben aylemden uzaktayim ve oldugum yerde tabiki bu kelimeleri kullanamiyorum insan kullanmadigizamanda unutuyor , unutmasada aklina gelmiyor birden . Ben o listeyi yanliz kayip ettim ve bidahada yapamadim zaten okadar kelimeyi kendibasima yazamam .Her Annemi ziyarete gittigimde buda senede bisefer oluyor hala hic duymadigim kelimeleri duyuyorum o listede bile yer almiyordu , cünkü annemede birden sordummu bütün kelimeler aklina gelip de diyemiyor , öyle konusurken iste aralarina birden söylüyor . Belkim tam bir calisma yapilirsa ve iyi arastirilirsa , bende inaniyorumki böyle bi 500 kelime cikar .
Yukarda Lagot köpek yavrusu demissiniz , bu Ermenistandaki Ermeniler yada türkiye Ermenileri Tarafindanmi kullaniliyor yoksa Rize hemsinliler tarafindami kullaniliyor demek istediniz .
Lagot veyahut Lagod olarakta yazilabilir herhalde . Biz bu kelimeyi Aptal , Sapsal anlaminda kullaniyoruz yanliz bagzi köylerde bu sirf köyler arasinda deyilde ayle icinde bile farkli kullananlar var , Bagzilarinda Erkeke Cocuk demek oluyor . Ben bi ara bu kelimeyi ermenice sözlügünde de bakmistim ve ordada ayni bu sekilde yaziyordu , iki anlami vardi , hem aptal sapsal hemde daha ergenlik cagina gelmemis Erkek cocuk anlaminda yaziyordu .
Bizde köpek yavrusuna Lagot demezler . En azindan bizim köyde ve aylede öyle kullanilmaz , Baska köylerde kullaniliyorsa bilmiyorum.