Hayrik ve Hay'in yazdiklarina katiliyorum.
Musluman olan kisimlarin Ermenilerden ayrilmalarindan dogan kabullenmeme durumu tarihte karsilikli sekilde olmustur. Ermeni kilisesi dinden ayrilanlari (mesela Islamlasanlari) ve mezhepten ayrilanlari (mesela Katolik ve Protestanliga gecenleri) ne kadar itmisse de otekiler da ayni sekilde davranmis ve kendilerini Gregoryen olanlardan daha uzak tutmuslardir. Tarihsel olgu budur.
Bundan da goruldugu gibi tarihsel tanimlama Hristiyan olma sarti degil Gregoryen Hristiyan olma sarti. Bugun ise Ermenilerde ateist, agnostik, ve dine karsi kayitsiz kesimleri de eskiden varolan kesimlere katarsak portre Illetyus'un cizdiginden cok farkli bir hal aliyor. Durum boyle olunca, ben Ermenilerin 200-300 senedir Musluman olan bir kismini nasil ve neye devsireceklerini anlamakta cok zorluk cekiyorum. Ama isteyen istedigini iddia eder, gecen gunku Ermenilerle yakindan uzaktan ilgisi olmayan kulturel festivale ettikleri gibi.
Eger bu forumun bir hedefi varsa o da foruma giren herkesin karsilikli ogrenme ve anlayis olanagi saglamasidir. Onun icin de hemen hemen butun Hemsinli sitelerinde olan Turk-Sunni Islam kimligi karsiligi Ermeni-Grigoryen Hristiyan kimligi bu forumda yoktur.
Ayrica ben Illetyus gibi iyimser degilim. Yakin gelecekte Hemsinlilerin cogunlugu kolay kolay Ermeni kokenlerini aciktan aciga kabul etmeyeceklerdir. Bunun gerceklesmesi Turkiye'nin kana bagli bir devlet olmadigi (yani Orta Asya'dan gelenlerin cogunluk olmadigi) gercegini kabulunden sonra olacaktir yalniz.