Saklı Ezgiler / Kizirnos ,Karadere Hemşinlileri

Saklı Ezgiler / Kizirnos ,Karadere Hemşinlileri

Postby horyanli » 27 Dec 2010, 17:58

Image

Yapımcılığını ve projesini Birol Topaloğlu’nun üstlendiği Saklı Ezgiler / Kizirnos adlı albüm Colchis Müzik etiketi ve IMM Dağıtım ile müzik marketlerdeki yerini aldı.
Karadeniz’in müzikal zenginliğini korumuş bir bölgesinden gelen ve ağırlıklı olarak akapella ( insan sesi) kadın sesleri ezgilerinden oluşan albümün derleme ve arşiv kayıtları Mecit Çeliktaş’a, yeni yapılan stüdyo kayıtları ise Birol Topaloğlu’na ait.
Saklı Ezgiler’in ilginç bir hikayesi var… Bu hikâye, günün birinde ; Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Kizirnos (Kayacık) köyünden Mecit Çeliktaş’ın Birol Topaloğlu’na yazdığı duygu yüklü bir mektupla başlar.


Çeliktaş mektubunda, kendi köyündeki yaşlı kadın seslerini kayda geçirmeye Topaloğlu’nun derlemelerinden etkilenerek başladığını, üstelik bu ezgilerin Lazeburi derleme albümündeki kadın seslerine çok benzediğini söyler. Gerçekten de Çeliktaşın derlemeleri Trabzon ve çevresinin bilinen müziğinden farklılıklar göstermekte idi. Köyün göçebe tarihi kısmen bu farklılıkları açıklayabilir. Zira Kizirnos köyüne Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz’in çeşitli yerlerinden insanların gelip yerleştiği bilinmektedir.

Albümde yaylalarda kaydedilmiş eski çoban ezgilerinden kaval kayıtlarına, atma türkülerden ağıtlara, kına ezgilerinden horonlara kadar bir çok müzikal geleneği bir arada bulmak mümkün. Derleme kayıtlarındaki Kizirnoslu kadınların kendilerine has özgün söyleme teknikleri ile Çeleboğlu Hasan’ın kaval çalım tekniği özellikle dikkatleri çekiyor. Derlemelerin yanı sıra albüm kitapçığında yer alan Kizirnos’a dair bilgiler, resimler ve hikayeler de yine Mecit Çeliktaş’a ait.

Albümdeki 16 orjinal eski analog kaydın yanı sıra bugün yörede unutulmak üzere olan ‘Oy Hanugum’ ağıdını İlknur Yakupoğlu’ndan, yine neredeyse hafızalardan silinmiş bir kaval ezgisini ve köyün son tulumcusu Tis Hasan Dayı anısına tulum ile çalınan kına ezgisini Mecit Çeliktaş’tan; kadınlı erkekli gruplar halinde bir atma türküyü de Birol Topaloğlu’nun kemençesi eşliğinde dinleyebilirsiniz.

Farklı bölgelerden gelip birlikte yaşayan Kizirnos’luların oluşturdukları bu kültürün bir ürünü olarak Saklı Ezgiler, ‘müzik’ ve ‘hafıza’nın ilişkisine dair oldukça çarpıcı bir örnek teşkil etmektedir. Bu anlamda albüm, akademik çalışmalara da kaynaklık edecektir.

Colchis Müzik
horyanli
 
Posts: 7
Joined: 01 Dec 2010, 18:08

Return to Türkçe · Турецкий · Turkish · Թուրքերեն

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

cron

Rambler's Top100